Alexander Kluge

Alexander Kluge (1932) is a German writer of non-fiction and fiction, a leading filmmaker and public intellectual. He took his first steps in the film world as a collaborator of Fritz Lang (Der Tiger von Eschnapur, 1959) and subsequently became one of the most prominent representatives of the New German Cinema in the 1960s.

Alexander Kluge, 1984
Ingeleid en samengesteld door Stoffel Debuysere
COMPILATION
12.12.2018
NL

“Cinema is de publieke hoofdzetel van gevoelens in de twintigste eeuw,” aldus Alexander Kluge in het boek dat dient ter begeleiding van Die Macht der Gefühle (1983), een film die hij zelf beschouwt als een sleutelwerk in zijn voortdurend streven om gevoelens te herdenken in hun complexiteit en capaciteit.

Alexander Kluge, 1983
Samengesteld door Stoffel Debuysere
COMPILATION
12.12.2018
NL

Het documentatieprincipe hoort van bij het begin bij de film. Het betekent niets anders dan objectiviteit. We kunnen zeggen: “Oké! Vanaf nu wordt de film niet-objectief, nu worden we allemaal niet-objectief.” Maar altijd enkel op de achtergrond van de objectiviteit. Dat is de voorwaarde voor iets interessants, voor het vertellen van verhalen, voor waarachtigheid, voor spanning.