Films byTexts by 2011
Article EN
15.07.2020

The Mirror is a poem. This is the key to understanding the movie. It is a ciné-poem, complete with metaphors, allusions, references, historicity, lyricism, concrete and abstract images, a number of voices, motifs and symbols, autobiography, stanzas and refrains.

FILM
Camille Henrot, 2011, 12’

“Anthropology has been a hotbed of arguments about essentializing difference, about controlling the Other, so isn’t it dangerous to start making the codes of that discipline one’s own? Let’s move to fig. 3, Le songe de Poliphile [The Strife of Love in a Dream] (2011) [...].

FILM
Hong Sang-soo, 2011, 29’

1. Take a walk through the village.

2. Take a walk on the beach.

3. Have lunch at a famous restaurant.

4. Collect a pretty shell or a nice souvenir.

5. See if there are tours through the mud flats.

6. Find someone to play badminton with.

FILM
The Day He Arrives
Hong Sang-soo, 2011, 79’

“Near the end of Alain Resnais’ masterpiece Muriel, a man sings a music hall chanson about time and memory that mournfully repeats the word déjà to emphasize the rue of those who “fear the future, regret the past.” He could be describing Hong Sang-soo’s aimless characters – “I have nowhe

FILM
John Smith, 2011, 12’

“The unusual Red cardigan was an exhibition based around the discovery I had made of somebody trying to sell a second hand VHS tape of my films on eBay. I’d discovered through ego surfing, googling myself.

Conversation NL FR
22.11.2017
Jan Peeters 2011
Vertaald door

We maken dikwijls films op basis van films die we gezien hebben toen we jong waren, zoals we beginnen te schrijven omdat we enthousiast zijn over romans of dichters die we hebben gelezen. Als adolescent was ik geïnteresseerd in twee zeer verschillende soorten cinema: in zeer agressieve, revolutionaire, bloederige, seksuele films die de uitdrukking waren van een zekere verscheurdheid of moeilijkheid van het leven en tegelijkertijd, op hetzelfde moment, in films die juist vertelden over de aanvaarding van de condition humaine. Ik denk bijvoorbeeld aan de films van Ozu, die misschien wel een van de grootste meesters is in het vertellen over de dagelijkse aanvaarding van de menselijke conditie. In de films die ik heb gemaakt, heb ik dus behoorlijk regelmatig deze twee ingrediënten – die niet samengaan – gemengd.

Conversation NL FR
22.11.2017

On fait souvent des films à partir des films qu’on a vus quand on était jeunes, de même qu’on se met à écrire parce qu’on a été passionné par des romans ou des poètes qu’on a lus. Adolescent, j’ai été passionné par deux types de cinéma très différents l’un de l’autre : à la fois par des films très agressifs, révolutionnaires, sanglants, sexuels, qui exprimaient une déchirure, une difficulté de vivre, et en même temps, au même moment, par des films qui racontaient, au contraire, l’acceptation de la condition humaine. Je pense par exemple au cinéma de Ozu, qui est peut-être par définition un des grands maîtres qui raconte au quotidien l’acceptation de la condition d’homme. Et donc, dans les films que j’ai faits, j’ai assez régulièrement mélangé ces deux ingrédients qui ne vont pas ensemble.

FILM
Daniel Hui, 2011, 104’

“‘There is no one I respect more than my audiences’.

With that one gutsy punch line, 25 year old Daniel Hui opened his debut feature, Eclipses.

FILM
Meryll Hardt, 2011, 35’

« À la manière d’un détective, Meryll Hardt se lance sur les traces du navigateur, nous entraînant dans un voyage qui a tout d’une odyssée. Le film s’ouvre sur un prologue, un écran noir sur lequel vient s’inscrire une simple question : « Why are you crying for ? ».

Article NL
2.06.2014

Het is gebruikelijk om mensen die gekozen hebben om in hun werk te spreken over ellende eraan te herinneren dat ellende geen voorwerp is voor de kunst. Pedro Costa lijkt echter het volkomen tegenovergestelde te doen. Hij mist geen enkele kans om de leefruimtes van deze miserabele mensen te veranderen in objecten van kunst. Een plastieken waterfles, een mes, een glas, enkele objecten achtergelaten op een vurenhouten tafel in een gekraakt appartement: ziedaar, onder een strelend licht, de gelegenheid voor een mooi stilleven.

Article NL
19.10.2013

Die dag sloot Serge voor mij zijn eigen verhaal af, zijn weg van kind dat in 1944 werd geboren – het jaar van Roma, città aperta en van de ontdekking van de concentratiekampen – en vervolgens van puber en jonge man die uit liefde voor de film zijn leven op schrift wilde stellen. Dat wil zeggen dat hij het liet samenvallen met een bepaalde geschiedenis van de film. De rijder uit Kapò, de ‘Lettre sur Rossellini’, zijn relatie met de Cahiers du Cinéma, de verdediging van Straub en Godard die gearticuleerd werd rond een esthetiek van het verzet, de liefde voor vreemde talen, de reislust, de cultus van de vriendschap, de overstap naar Libération, zijn ziekte, Trafic. Plotseling klonk het biografische door in het theoretische discours en gaf het zijn werkelijke draagwijdte.

Article NL
16.10.2013

Voor Daney, zelfverklaarde ‘ciné-fils’, kon de wereld uitgedrukt in films niet los worden gezien van de wereld die ze omringen. In het spoor van de aloude Franse cinefiele traditie beschouwde hij elke film als de uitdrukking van een standpunt, een visie op de wereld die het werk tegelijk legitimeert en organiseert. “De film is een kunst van het tonen. En tonen is een gebaar, een gebaar dat dwingt om te zien, om te kijken. Zonder dat gebaar zijn het slechts plaatjes. Maar als er iets is getoond, moet iemand ook voor ontvangst tekenen.”